Spotguide i Tromsøområdet

Når du har lyst til å kaite, og lurer på hvor du skal dra, er det en god idé å starte med værmeldinga og se an vindretning og styrke. På grunn av landskapet, med dalfører, fjorder og fjellrekker lever vinden på en måte sitt eget liv her rundt Tromsø. Denne guiden deler generelle erfaringer om hvor det er lurt å dra på forskjellige vindretninger. Etterhvert har Tromsø kiteklubb fått mange målere som forhindrer bomturer og hjelper oss med å forstå hvor vinden blåser.

For å se vurdering av varslene for helga med tanke på hvor det er lurest å dra følger du denne linken. Ettersom den sida er satt opp som gjestebok er det adgang for besøkende til å legge inn spørsmål og egne vurderinger. Vindsport har også samlet de viktigste nettstedene for observasjoner og prognoser i en felles visning under http://vindsport.com/var.htm På denne sida der du nå er, finner du sentrale elementer i vurderingsgrunnlaget.

Først en oversikt over vinter og sommerspotter. Nedenfor kartet finner du en veileder utfra vinden som blåser i dag.


Vis Spotguide Tromsø Kiteklubb i et større kart

 

Vinter - Generelle erfaringer:

Hovedvindretninga har mye å si for hvor det blåser mye og lite og for nedbør, sikt og temperatur.

Søraust

Søraust er den vanskeligste vinden i Tromsø. Samtidig er det solskinnsvind så det er fristende å dra ut. Sørausten gir voldsomme lokale variasjoner fordi vinden gjerne følger dalene.

Takvannet, Malangen og dermed den sørligste delen av Kvaløya får gjerne mye vind på Søraust. Finnlandsfjellet er ustabilt og ofte stille. Søraustsituasjoner preges ofte av at det er blankstille på Tromsøysundet fra Sørtromsøya til Grøtsundet ved Snarby. Det vil gjerne være sørlig, tildels oppi laber bris på Sandnessundet uten at det blåser på Finnlandsfjellet. Om vinden slår ned til fjellene på fastlandssida er vanskelig å forutsi. Innimellom blir det vind og innimellom ikke. Vindmåleren på Fjellheisen viser om det er vind på Fløyfjellet.


Skarsfjellet (Krokenfjellet) er innimellom flott på Søraust, men har lett for å havne i le av Tromsdalstinden om vinden blir mer sørlig og bak de store fjellmassivene i søraust om det er vanlig søraust. Fjellheisen kan også være bra (se nedenfor) uten at det er nødvendig sammenhang mellom Fjellheisen og Kroken

Innimellom er Finnvikvannet en flott plass på søraust, men pass på turbulensen.

Bildet nedenfor, av Sandnessundet, viser en typisk sør-aust-situasjon. Det blåser bra på Tromsøysida (sør-vest) mens det er blankstille ved Håkøya og videre mot Eidkjosen. Linseskyer indikerer at det er godt med vind i høyden. Finnlandsfjellet var nesten vindstille. Litt vind (2-4 ms) i skogkanten, men mindre lenger opp. Faktisk et vestlig drag.

Stilletegn


"Lure plasser"

Det finnes "lure plasser" på søraust, men lure plasser er gjerne trange og forbeholdt gamblerne og de som er villig til å slite litt for suksess. En "lur plass" er fjellet ovenfor Slettaelva skole. Skolen har en grei parkeringsplass og bussstop for rute 40. Fjellet opp mot Arnttuva er steinete og avblåst, hvilket tyder på ubarmhjrtig vind, og er vesentlig mer utsatt for sørausten enn Finlandsfjellet og Slaktarhaugen. Føret er ofte hardt, men alle skjønner hvorfor.

Spot 1 er framme på kanten av fjellet. Der er det en varde som er meget tydelig nedenfra. Bak den er det ei lita myr (og sidendet er myr skjønner de fleste at det er ei slette). På denne sletta blåser som oftest den samme vindstrålen som gir vind på flyplassen når hovedvinden er søraust. Lenger opp er det ofte mindre vind når dette er vindsituasjonen.

Spot 2 er langt mer interessant, og om det blåser på Spot1 er det enkelt å finne ut om det også er vind på Spot2. Problemet er selvsagt at for å komme til Spot1 må du traske et stykke oppover, ca en halv time.
Arnttuva

Fjellheisen

Fløyfjellet, fjellet innover fra Fjellheisen, er meget vindutsatt og det er vindmåler på fjellheisen.no. Sørausten tar av og til her, av og til ikke. Det er ofte avblåste rabber der, men mellom rabbene er det en del bra plasser å holde på. Fjellet egner seg nokså bra til turkiting, men det er nokså mye bratte bakker og stein som stikker opp så det kreves litt trening. Kartutsnittet viser noen aktuelle områder og traseer. Mildvær kan gi vanskelig føre, men over 700 meter kommer mesteparten av nedbøren som snø. Derfor er slike plasser gull verd. Medlemmer av Tromsø kiteklubb reiser på barnebillett med fjellheisen når de skal kite. 

Storvannet

Et lite vann mellom Buvika og Brennsholmen er ofte redninga på etterjulsvinteren når sørausten tar seg opp. Vannet er såpass lite at enkelte vil hevde at det for lite. Det er plass til et vanlig kaitekurs med 4 drager i lufta samtidig når de står stille. Når det er flere og kaiter på Storvannet er det viktig at alle har god kaitekontroll.

Spildra

Spildra er et nes som stikker ut i Malangen. Malangen er en av søraustens viktigste veier fra Nordkalottens indre til Atlanterhavet. Derfor er sørausten ofte sterk. Som du ser av bildet, presses gjerne vinden litt sammen ved Spilderneset. Det gjør plassen ekstra blåsete. Dessverre blåser sneen lett bort om vinteren, men på høsten og våren er bukta på innsida helt ok. Men siden det er betalng i tunnelen, vil Sommarøy gjerne vinne. Myrene på Spilderneset er imidlertid et godt alternativ til Storvannet og ofte vil det være samme vind som blåser der som på Heia og på Sommarøya.Sør til sørvest

Sør til sørvest er dominerende vindretning i vinterhalvåret i Tromsø. Det skyldes plasseringen ved kanten av et stort kontinent. Om vinteren domineres atmosfæren av avkjøling, nedsynkning og dermed altså høytrykk over innlandet og varmt hav som gir oppvarming, oppstigning og altså lavtrykk. I Tromsø er Balsfjordvinden berømt eller beryktet. Det er den typiske vintervinden hos oss. Den er gjerne ledsaget av byger og kiteforholdene er best i lavlandet.

I klarvær og ved forholdsvis lett og høyt skydekke er Finnlandsfjellet ovenfor Kvaløysletta sør en suveren spot. Den ligger slik at vindstrømmen ut Balsfjorden for en del blir presset opp slik at det blir jevn og fin kitevind langs framkanten av fjellet. Selv om vinden i lavere høyder gjerne bøyer av og følger Sandnessundet nordaustover er det likevel mer trekk opp enn ned når man skal kite seg oppover. Adkomsten til Finnlandsfjellet framgår av nednestående utklipp av flyfoto. Buss Nr 42 passerer den aktuelle parkeringsplassen. Følg lysløypa til dens høyeste punkt og gå rett oppover til skoggrensen eller følg tråkket rett opp på sørsida av bekken (Blomdalselva).

De fleste fjellområden rundt byen får godt med vind på sørvest.


Ved bygevær og lavere skydekke er det lurt å holde seg i lavlandet. Kattfjordeidet (myra nedenfor kraftlinja, parkering på toppen) er ofte ei god løsning.
 

Holtjordet var et alternativ, men interessekonflikt med Åsgårdstallen og hestene der gjør at Holtjordet nå frarådes. Selnes på Kvaløya, nedenfor siste rundkjøring, er et lavlandsalternativ.

En siste mulighet er Finnheia i Håkøybotn. På vårparten har den vist seg å være overraskende bra, men en del småbusker gjør at man bør ha rimelig kontroll før man tar opp kiten der. Spoten passer best når det er lavt skydekke. Ikke noe særlig på nordvest (le av høye fjell)Sørvest, via vest og nordvest til nord

Bygeværsvind og "myesnevind". Det er ofte nødvendig å holde seg i lavlandet. Tønsnes har vist seg å være en fin liten spot på denne retninga, men her er det vel diverse virksomhet nå, og usikkert om det er mulig å kite der i vinter.

Jordene ved Åsgård og Holt på Tromsøya kan være brukbare, men er trange og ofte gusty utenom nordvest. Kitere kan av og til være et problem for hestefolket i Åsgårdstallen.

Området bak Storelvahallen har potensiale, men er ikke testet. Aktuelt for de som bor der å teste.

Skitenlv eller skulle vi si Vågnes?. I hvertfall er myrene der fine til å kite på. Parkering på Skitenelv skole er gratis og tiltenkt turgåere. 23 km fra Tromsdalen er selvsagt et minus, men resten er bra...

660m å gå fra skolen til du er godt inne på første myra i følge Arealis.. Jevnere vindforhold og bedre plass bak Nonsåsen (1,25 km fra Skitenelv skole) I bra vind kiter du deg til fjells fra Limonåsen for skogen er glissen og småvokst. Blir vinden for sørlig blir den skummelt gusty.

Nord

Kan være lunefull på grunn av at det gjerne er med byger. Finnlandsfjellet kan være vanskelig fordi man må krysse seg opp. Et alternativ er å kite opp mot Kjølen fra Finnvikvannet. Husk på at kraftlinja på motsatt side av vannet ikke må  krysses med kiten oppe. Det kan bli både dyrt og farlig.


Nordaust
Nordaust er ei fin vindretning fordi den ofte er tørr. Dessverre er det lite av den om vinteren og det som er, er ofte svakt. Om den slår til er den gjerne sterkere på kysten enn rundt byen. Etter at måleren kom opp på Finnlandsfjellet, har det vist seg at nordaust er retningen med stødigst vind der oppe.

Finnlandsfjellet er selvsagt bra, mens det også er mulighet nede ved Sandnessundbrua på det første jordet. Det blir fort fullt, men er det lite sne kan dette være en mulighet uten å ødelegge ski eller brett under nedkjøringa fra fjellet. Parkering på øversida av hovedveien.

Er det lite vind i byen  er det et godt forslag å ta en tur til Ringvassøya, retning Dåfjord,  ca 6 mil fra byen. På toppen av den lange bratte bakken opp fra Hessfjord er det et flatt lite fjell på ca 400 m høyde som går under navnet Tverrfjellet. Her er det en kort frammarsj fra veien. Aust og nordaust gir deg medvind oppover fra skoggrensen som går ca 50 høydemeter over veien. Flere avkjørsler.

Kort frammarsj og knappe 50 høydemeter stigning til kiten kan slås opp sørvestoverSommer - Generelle erfaringer:

Nordaust

Om sommeren er det nordaust som er dominerende godværsvind. Breivikeidet er den beste spoten vi har. Breivikedet er ei strand ved fergeleiet med samme navn på veien mot Lyngen.

For begynnere og tilskuere er det lurest å kjøre forbi golfbanen og parkere når man kommer ut på sletta. Vinden er gjerne noe turbulent på lesida av fergekaia og moloen. Det er dessuten en del stein i området på fjære og halvflødd sånn at nordsida av elva ikke er helt trygt område. Sørsida av elva er på derimot superfint område for begynnere. Vinden er rein og jevn og det er ingen steiner, bare sand. En løpsk kite kan i dette området ikke skape farlige situasjoner.

Søraust

Søraust er vind som kan slå til på Langnes men som er sikrest på Sommarøy. Beste spot er ved Sommarøy feriesenter.

Sommarøyområdet har mange små strender. Stranda ved Sommarøy feriesenter har vist seg å være den beste av disse. Det er ikke ei ideell strand, siden den er ganske kort og en holme i sør skaper en del turbulens, men den er uten stein og med fritt område bakenfor om noe skulle skje på stranda. Dermed kan den brukes av begynner, men man må klare  å ta høyde om man skal ha glede av spoten. Stranda er så kort at man ikke får mye tid til å kjenne eter hvordan ting fungerer før man må snu. Området er veldig spesielt å kite i fordi man kan kite i sund  og mellom holmer og finne små perler mens man cruiser rundt. Dette gir kitinga her ute en ekstra dimensjon.

Med åpninga av Ryaforbindelsen har Nord-Malangen blitt mye mer tilgjengelig fra byen. Ettersom ferga ikke lenger setter begrensing på når man kan dra, er dette nå et utsøkt område på søraust. Sørausten har Malangen som en av sine hovedveier fra innland til hav. Derfor er det naturlig å se hvor denne vinfen kan være nyttig. Vi vet fra før at på Brennsholmenmyra, er snøen bare på besøk. Vinterens utfordring blir å finne ut om dette også gjelder Spilderneset. Et myrkledd nes som stikke rut i Malangen der sørausten er på sitt sterkeste.

På grunn av fjellene på Senja og fjordene,blir sørvest nokså turbulent i dette området

Sør-søraust til vest-sørvest: Langnes

På vind mellom sør-søraust og vest-sørvest, vil vinden følge fjorder og sund og komme inn mot Langnes. Langnes har som eneste fortrinn at det ofte er vind der, mest vind. Det er mange grunner til at man bør holde seg unna. De viktigste er: Mye skrot i launcheområdet, mye stein så lenge det ikke er full flo, firefelts vei delvis i le (der en kite på avveier lett vil skape meget dramatiske situasjoner).

Det er ellers verdt å merke seg at Langnes er i privat eie og at eierne har motsatt seg at vi bruker området til kiting. Hele neset er grønt i reguleringsplanen hvilket betyr at det er til allmenn bruk i rekreasjonsøyemed. Kiting hører inn under denne forholdsvis vide gruppen av aktiviteter som området er regulert for. Eier har dermed ingen rett til å bortvise noen fra området på generelt grunnlag.

Vest til nordvest - Brennsholmen

Dette er vind for deg som kan ta høyde og som er godt kledd, for dette er kald vind. Likevel er det plasser som er greie å kite på ved Brennsholmen.

For enden av Naustvikveien er det ei rein og fin sandstrand på ca 3 linelengder. På ful flo er det litt trangt på grunn av et luftspenn, men ikke verre enn at det går. På full flo kan man evt benytte stranda ved fergeleiet som da vil være steinfri.

Som flattvannsspot kan Storvannet funke på nordvest. Erfaringene fra i vinter tyder på at nordvesten på Storvannet er grei. Forutsetninga er at man launcher på en av småmyrene og går ut fra nordvestsida og at man klarer å komme seg i land igjen på samme sida. På sørøstsida er det nokså steinete men om man er uheldig og må i land der kan man styrte kiten og la den sette seg fast i buskene....

Rein nordvest - Grøtfjord